torstai 5. heinäkuuta 2012

Aterian filosofia

Millainen olisi yksivuotiaan hyvä ateria? Neuvolan ohjeet esimerkiksi lounaasta ja päivällisestä ovat monipuoliset ja pitkät (itse asiassa niin pitkät, että minusta tuntuu että kyseessä voisi pikemminkin olla meikäläisen lounas kuin Iriksen). Neuvolan mukaan aterian tulisi olla seuraavanlainen:

lihaa tai kalaa tai papuruokaa
riisiä tai perunaa tai makaronia
kasviksia tuoreena tai keitettynä
leipää ja rasvaa
maitoa tai piimää

...eli aika paljon kaikenlaista. Ainakin meillä ongelma on, että jos tosiaan laitan kaiken tämän tarjolle, Iris imaisee ensimmäisenä suuhunsa pastat ja nuolee seuraavaksi leivästä voin, sen jälkeen hän saattaa hyökätä mahdollisen tuorekurkun tai porkkanaraasteen kimppuun. Myös maito on herkkua, ja lasilla leikkiminen voikin helposti viedä huomion koko ruokailusta. Listan ensimmäiselle, "pääruoalle", joka on ravintoarvoiltaan proteiinipitoisin ja selvästi tärkein, hän antaa vähiten huomiota.

Tuli mieleeni verrata neuvolasuositusta Espanjan vastaavaan ohjeeseen, jossa sanotaan ainoastaan, että lapsellekin tulisi olla kolme ruokalajia. No kidding - jo tarhaikäisillä (ja siellä tosiaan mennään tarhaan jo nelikuisena) on tosiaan kolme ruokalajia. Usein ensiksi tulee jotakin halpaa ja täyttävää (pastaa tai linssejä/papuja), toiseksi pääruoka (lihaa/kalaa/joskus harvoin kasvisruokaa), kolmanneksi jälkiruoka, josta ei luovuta. Pikkuisilla se on useimmiten hedelmää tai jugurttia, ehkä joskus keksi (Espanjassa uskotaan typerästi keksien terveysvaikutuksiin, hoh hoijaa).

Keksin yhdistää nämä kaksi ja tarjoilin Iriksellekin ruoat vuorotellen, ikään kuin ruokalajeina. Jo toimii! Huomio keskittyy aina yhteen juttuun kerrallaan, ja näin aikuinen voi myös säädellä mitä syödään (ensin tärkeämpiä juttuja, sitten lisukkeita). Tässä tämänpäiväinen ateriamme:

Primer plato: kaurahelmirisottoa.

Segundo plato: kurkkua ja kirsikkatomaattia

Postre: omenaa
...palaan asiaan kaurahelmirisoton kanssa, täytyy vielä tuotekehitellä sitä ihan hiukkasen!

3 kommenttia:

  1. Ai,kun hauskoja nuo suositukset. Nyt kun saisi vielä kommenttia, mitä muissa maissa suositellaan :D
    Minä olen tullut siihen tulokseen, että yhdellä aterialla on tarjolla ihan vain muutamaa raaka-ainetta. Muuten siinä käy niin, että Pieni syö juurikin vain suosikkinsa ja helposti se proteiinipuoli jää syömättä. Kovasti yritänkin jatkuvasti kehitellä Pienelle maisuvia ja monipuolisia proteiiniruokia. Quinoakroketit on uusin menestys! Quinoa ei sellaisenaan kelpaa, koska tuo lurjus ei syö mitään epämääräisiä "mössöjä".

    VastaaPoista
  2. Kiitos blogistasi! Hyviä reseptejä olet kirjannut ylös ja kiva kuulla, miten Espanjassa lapsen kanssa jutut toimivat. :)

    t. blogisi pitkäaikainen lukija ja 1v täyssormiruokailijan äiti

    VastaaPoista
  3. Täällä on mietitty usein samaa, tosin pojan herkkua on nimenomaan kaikki lihat, kalat ja muut proteiinit sekä leipä. Olemme yrittäneet ratkaista ongelmaa, joko pienentämällä annoskokoa/laji (tässä ongelma, että äidin ja isän lautasella olevat proteiinit pitäisi saada itselleen heti, kun omat on syöty), tarjoamalla "herkkua" vasta, jos jää vielä nälkä (leivän kanssa toimitaan yleensä näin, että automaationa ei anneta ruoalla leipää) tai sitten niin, että päivän muilla aterioilla on ainoastaan/pääasiassa sitä epäsuosittua, niin menee sitten.

    Poika on 1 v 3 kk ja periaatteessa hyvin kaikkiruokainen, mutta valikoi, kyllä jos mahdollisuus on.

    VastaaPoista