torstai 26. huhtikuuta 2012

Herkkumunakas

 Olen viime aikoina huomannut uudelleen kananmunien pikaruokapotentiaalin! Ihan pelkältään kananmuna maistuu ainakin itsestäni hiukan tylsältä, mutta tässä yllättävän luksukselta maistuva illallismunakas kahdelle:

Herkkumunakas


3 kananmunaa
1 rkl kylmää vettä
8 kirsikkatomaattia puolikkaina
kourallinen rucolaa
(juustoraastetta, jos lapsi on yli 1-vuotias)
paistamiseen öljyä


Riko munat haarukalla & lisää vesitilkka. Lisää munakasmassa kuumalle öljytylle pannulle, ja kun munakas on hyytynyt, lisää kirsikkatomaatit, (juusto) ja rucola. Käännä vielä kaksinkerroin (tai rullaa jos olet taitava) ja tarjoile!

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kiireisen äidin delicatessen

Olen ollut nyt kokonaisen viikon yksinäni Iriksen kanssa (tänään yksinhuoltajuuteni onneksi loppuu!) ja ruokahuolto on ollut sen mukaista: pastaa, kalapuikkoja, raejuustoa erilaisin höystein (mm. seesaminsiemenet ja avokado toimivat siinä hyvin, vaikka luonamme käymässä ollut veljeni valitti että salaatti maistui mysliltä), munakkaita ja niin edelleen. Tämänpäiväinen illallinen oli yhtä helppo, vaikka aikaisempiin ruokiin verrattuna se vaikutti luksukselta. Olen muuten ihastunut tähän äärimmäisen halpaan mutta äärimmäisen laadukkaaseen mozzarellaan, joka lyö laudalta monet paljon kalliimmat kilpailijansa. Bonuksena tässä on mikrobiologista juoksetetta (eli sopii kasvissyöjille, monissa juustoissahan on eläinperäistä juoksetetta) sekä alhainen suolaprosentti, vain 0,5%. Nam!

Caprese-salaatti (Insalata caprese)

rasiallinen kirsikkatomaatteja
pieni paketti mozzarellaa
kourallinen tuoretta basilikaa
loraus hyvää oliiviöljyä
pieni määrä vasta rouhittua mustapippuria

Halkaise kirsikkatomaatit ja pilko mozzarella. Asettele kauniisti lautaselle ja höystä mausteilla. (Ylläty iloisesti siitä että tuoreet yrtit maistuvat pienelle lapsellekin!)


tiistai 10. huhtikuuta 2012

Quinoaa!

Quinoa (eli ymmärtääkseni suomeksi "kvinoa") on mahtava vaihtoehto riisille, ohralle, pastalle ja muille hiilihydraateille; piti oikein tarkistaa, etten ollut hehkuttanut sitä aikaisemmin, mutta ilmeisesti en. Suhtaudun vähän kriittisesti karppausvouhotukseen, mutta täytyy myöntää, että olen viime vuosina yrittänyt lisätä koko perheen proteiinin saantia ja vähentää varsinkin turhimpia hiilihydraatteja (valkoinen vehnä ja sokeri listan kärkipäässä). Quinoa on siihenkin mahtava ratkaisu, sillä se siinä on paljon enemmän proteiinia kuin esimerkiksi riisissä ja pastassa, ja ilmeisesti siinä on erinomainen aminohappokoostumus. Ei kuin quinoaa lapsenkin lautaselle!

Helppo quinoapannu

2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 cm:n pala inkivääriä
1 munakoiso
1 paketti maustamatonta tofua
currya
loraus soijakastiketta
1,5 dl quinoaa
3 dl vettä

Pilko sipuli, valkosipuli, inkivääri, munakoiso ja tofu. Kuullota ensin kolme ensin mainittua ja lisää sitten munakoiso ja tofu sekä curry. Hulauta mukaan soijakastiketta (voi jättää poiskin, jos lapsi on pieni). Kun munakoisokin on saanut väriä, lisää quinoa ja pyöräytä nopeasti. Lisää sitten kuuma vesi ja porisuta pannua, kunnes melkein kaikki vesi on imeytynyt quinoaan (n. vartti). Mm!



ps. quinoa sopii googlailun perusteella myös esim. keliaakikoille!

torstai 5. huhtikuuta 2012

Peruspastakastike

Lähdemme pääsiäiseksi isovanhempien luokse ja piti hiukan tyhjennellä jääkaappia, joten tässä oiva jämistä tehty pastakastike. Huomasin muuten, että Iriksen syömisen kannalta spagetit on kaikkein parasta katkaista puoliksi (sen sijaan että ne keittäisi kokonaisina, jolloin sotku on mahdoton ja spagetti menee "takkuun", tai pilkkoisi tosi pieneksi, jolloin siitä on vaikea saada otetta).



Nopea pastakastike

2 sipulia silppuna
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa pienehköinä kuutioina
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk huuhdeltuja kidneypapuja
2 rkl balsamicoa
(täysjyvä)spagettia
(aikuisille tai yli 1-vuotiaille) juustoraastetta & persiljaa

Paista sipulia, valkosipulia ja porkkanaa pannulla. Lisää joukkoon tomaattimurska ja balsamico ja keitä kastiketta kokoon vähintään 15 minuuttia (kastike saa balsamicosta ja hitaahkosta hauduttamisesta ihanan italialaisen maun). Keitä tällä välin pasta valmiiksi. Lisää sen jälkeen huuhdellut pavut, sekoita. Annostele kastike kauniisti pastan kanssa ja ripottele päälle persiljaa ja juustoa. 

ps. ja vielä pieni anekdootti: puin tätä hyvin tomaattista kastiketta varten (juuri tänään hyvin hienoon bodyyn pukeutuneelle) Irikselle Baby Björnin ihanan sotkuessun, joka toimikin oikein hyvin. Ruokailun jälkeen kuitenkin huomasin, että hän oli istunut koko toimituksen ajan pakastemustikan päällä.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Keittoihme

Iris on yleensä vihannut sosekeittoja (ehkä häntä on vain harmittanut se että niiden syöminen on oikeastikin aika haastavaa pikkuiselle?) mutta näinä päivinä, kenties nähtyään että hammaskipuinen äiti vetelee niitä, hän on innostut niistä aika lailla. Tässä kehittelemäni huippuihana porkkanasosekeiton ohje:

Kookoskermainen porkkanasosekeitto

3 valkosipulinkynttä
3 sipulia
1 kg porkkanoita
1 purkki kookosmaitoa/kermaa
korianteria
(1 kasvisliemikuutio; jos sinulla on pieni vauva, siirrä soseutettuasi vauvan annos syrjään ja lisää sitten isommille kuutio)


Kuullota öljyssä sipulit ja lisää sitten kuoritut porkkanat (palasina) mukaan. Paistele vielä hetki. Lisää sitten kuumaa vettä (ja mahdollinen kasvisliemikuutio) ja keitä ainakin 20 minuuttia. Soseuta keitto ja lisää mukaan kookoskerma/maito ja korianteri.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Aamueuforia

Iris on näinä päivinä ollut erityisen hyvällä tuulella aamuisin. Johtuneeko siitä, että hän on löytänyt rakastettujen TalkMurujensa ohelle toisen aamiaissuosikin: Alaran ihanat (ja aina täysin sokerittomat) myslit, joita minä olen fanittanut jo pitkään. Myslin hän syö kaikkein mieluiten niin kuin kuvassa näkyy: tarjottimelle mysliä, josta hän sitten pitkään ja huolellisesti noukkii tiettyjä juttuja: usein ensin rusinoita, sitten auringonkukansiemeniä, sitten erinäisiä leseitä. Maitoa hän juo (tai syö...) ensin lusikalla myslin seasta, ja sitten vielä näin hienosti lasista:
Mysli on täydellistä sormiruokaa juuri siinä mielessä, että siinä on paljon tutkiskeltavaa ja maisteltavaa - ja samalla se on terveellistä ja energiapitoista. Itse muuten olen vielä niin hammaskipuinen että surautin samaa mysliä (hiukan liotettuna) smoothieksi, toimii myös niin!

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Smoothiekausi

Parin päivän blogihiljaisuus johtuu siitä, että koin aivan hirvittävän viisaudenhammasoperaation, auts! Olen nyt vetänyt pelkkiä pehmeitä ruokia jo kolme päivää, ja olen kyllä kokeillut kaikki maailman smoothiet läpi (mahtavia ja myös Irikselle maistuvia yhdistelmiä olivat muun muassa cashewpähkinä(liotettuna)-pakastemansikka-soijamaito, piimä-pakastemustikka-mustikkakeitto, rahka-kerma-purkkiananans sekä avokado-banaani-kookoskerma).Olin jo melkein kyllästymässä nestemäisiin juttuihin, mutta onneksi blenderillä saa melkein mistä tahansa herkkua.

Tänään elämä alkoi vähäsen voittaa, ja olimme ystävien kanssa brunssilla ihanassa ravintola Sunnissa, jota suosittelen kaikille hyvää ruokaa rakastaville lapsiperheille! Noutopöydän ruoka oli tavallista brunssisettiä herkullisempaa, luomua oli paljon, ja mikä parasta - seurueen lapsille oli katettu omat syöttötuolit, lautasliinat ja pieneen suuhun sopivat ruokailuvälineet! Ruoka on tässä vaiheessa syöty, mutta näin innoissaan Iris oli päästessään isojen ruokapöytään.